Jump to Navigation

admin's blog

Elevii români pot obţine diploma spaniolă de bacalaureat

 Liceenii români care studiază în secţiile bilingve româno-spaniole, pot susţine examen în România pentru obţinerea diplomei spaniole de bacalaureat. Promovarea bacalaureatului spaniol le permite elevilor români să fie admişi în universităţile din Spania, în aceleaşi condiţii ca absolvenţii ţării gazdă.

Joburi pentru români în străinătate

 Două târguri importante de locuri de muncă, unul pentru medici şi altul pentru studenţi, se desfăşoară în această lună în Bucureşti.

Sfârşitul lunii martie vine cu oferte de muncă pentru străinătate pentru medicii români, dar şi pentru studenţii care vor să lucreze în domeniul turismului pe perioade determinate. Primul este Târgul Internaţional de Cariere în medicină „MedPharmaCareers”, care se deschide sâmbătă şi duminică, la Rin Grand Hotel, din Capitală.

Spania prima clasificata in "Misery Index"

 Agentia de rating Moody's a publicat o noua editie a raportului de prognoza economica pe 2010, în care a introdus sectiunea "Misery Index", care cuprinde un clasament al tarilor care vor ridica probleme în 2010 în ceea ce priveste rata somajului si deficitul public.

Cu un deficit de 10% si un somaj de 20%, Spania a obtinut "cel mai bun" scor din cele 16 tari cuprinse în index, urmata fiind de Letonia, Lituania si Grecia.

Raportul vine sa confirme problemele din zona euro legate de îndatorirea excesiva, în special cele ale Spaniei si Greciei.

Traian Basescu validat presedinte al Romaniei

Curtea Constitutionala a confirmat alegerile si a respins contestatia PSD, în care se cerea repetarea turului II al alegerilor pentru presedintia României. Curtea Constitutionala l-a validat pe Traian Basescu în functia de Presedinte al României, el întrunind cel mai mare numar de voturi din cele valabil exprimate. În exercitarea atributiilor sale constitutionale si legale, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotarârea nr. 42 din 14 decembrie 2009, privind stabilirea si aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor pentru functia de Presedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat la 6 decembrie 2009.

 

Adrian Năstase: Votul diasporei ar trebui să aibă o greutate mai mică

 Fostul premier Adrian Năstase comentează, într-o postare pe blogul său, contribuţia votului românilor din diaspora la rezultatul scrutinului de duminică. "Nu românii din diaspora au decis câştigătorul alegerilor. De ce să-i considerăm pe aceşti români responsabili de rezultat doar pentru că au votat mai târziu, din motive naturale, ce ţin de fusul orar? De ce nu voturile din 3-4 judeţe precum Cluj, Timiş, Alba sau Arad să fie cele care au inclinat decisiv balanţa? Cred ca în acest caz simplificăm foarte mult realitatea electorală", scrie Adrian Năstase.

Traian Băsescu învingător cu 50,33%

Traian Băsescu a fost declarat învingător. 50,33% din români au votat cu şeful statului, iar 49,66% cu Mircea Geoană, liderul PSD. Rezultatele oficiale finale au fost oferite de Biroul Electoral Central, după centralizarea vo­turilor din toate secţiile. Conform acestor date, prezenţa la urne la acest scrutin a fost de 58,02%. În favoarea lui Băsescu s-au pronunţat 5.275.808 alegători, în timp pentru Geoană au optat 5.205.760 cetăţeni cu drept de vot.

SONDAJE: BĂSESCU ŞI GEOANĂ SE VOR BATE ÎN TURUL II

Traian Băsescu (PD-L) şi Mircea Geoană (PSD) se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, pe 6 decembrie, potrivit unui exit poll INSOMAR. Estimările arată că cei doi candidaţi sunt umăr la umăr, la distanţă destul de mică: Băsescu 32, 8%, iar Geoană 31,7 %. Putem anticipa astfel că bătălia va fi una pe muchie de cuţit, iar marea miză va consta în atragerea voturilor dinspre candidaţii care nu s-au calificat în finală, în special a voturilor liberalului Crin Antonescu. Liderul PNL s-a clasat pe locul al treilea cu 21,8%.

50.000 de voturi de la românii din străinătate

Până la ora 17.00, ora României, la secţiile de vot deschise în străinătate au votat peste 50.000 de cetăţeni români. S-a depăşit, astfel, numărul total de voturi ale românilor care au ales, în 2004, preşedintele: 40.869. Cel mai tânăr român din diaspora care a participat la scrutinul de astăzi este din Izmir, Turcia. În România, la ora 19.00, votul a început de 12 ore.

Lista sectiilor de votare din Spania

Lista adreselor sectiilor de votare pentru alegerile prezidentiale si referendumul din 22 noiembrie  

 

Va comunicam adresele celor 38 de sectii de votare din Spania, stabilite in cooperare cu autoritatile publice locale spaniole. 

 

 Cetatenii romanii care se vor afla in Spania in ziua alegerilor vor putea vota la urmatoarele sectii: 

Festival de Cine Independiente l'Alternativa: Rumania: antes y después de 1989

Patricia Sánchez Mora

Escuelas de Cine del Mundo

 

 Lo más destacado del cine rumano reciente es su realismo casi documental y su estilo narrativo

directo. Rumania sufrió hasta diciembre de 1989 el severo régimen comunista de Nicolae

Ceausescu y los cineastas que realizaron filmes a lo largo de este periodo, se vieron obligados a

incluir en sus películas valores educativos al servicio del régimen, a recurrir a floridas metáforas

para no molestar a la autoridad o a rodar épicas producciones escapistas.

Directores como Christian Mungiu o Cristi Puiu, decidieron ponerse tras las cámaras para

CHAT-UL FUNCTIONEAZA DIN NOU!

 

 

 

La Facultad de la UNATC de Bucarest en Escuelas de cine del mundo

 L’Alternativa dedica, un año más, una sólida sección a presentar las obras más interesantes de los estudiantes de escuelas de cine de todo el mundo con 52 trabajos de 19 países distintos, que se podrán ver gratuitamente en el CCCB, FNAC y Casa América. Además, este año y con la colaboración del Instituto Cultural Rumano de Madrid, el espacio monográfico estará dedicado a la Facultad de Cine de la UNATC de Bucarest y contará con 11 proyecciones. De esta escuela, han surgido cineastas rumanos de reconocido prestigio internacional a los que l’Alternativa dedica una Sección Paralela. 

Consulatului General al Romaniei la Bilbao

Pentru acordarea de asistenta si servicii consulare cetatenilor romani din zona de nord a Spaniei, echipa Consulatului General al Romaniei la Bilbao va fi la dispozitia publicului in zilele de 22 si 23 septembrie 2009. Marti, 22 septembrie Bilbao, c/Padre Lojendio nr. 2 Centro Cultural Ignacio Ellacuria Program 10:00 – 18:00 Miercuri, 23 septembrie Bilbao, c/Padre Lojendio nr. 2 Centro Cultural Ignacio Ellacuria Program 10:00 – 18:00 Cetatenii romani, care au nevoie de servicii consulare, sa consulte calendarul consulatelor itinerante si sa solicite programare la data si in localitatea apropiata domiciliului. Programarea prealabila se obtine la e-mail: cgrumaniabilbao@telefonica.net sau la fax nr. 944 245 405.

El número de cotizantes extranjeros aumentó en junio

El número medio de afiliados extranjeros a la Seguridad Social española aumentó en junio en 12.714 personas con respecto a mayo, la cuarta subida mensual consecutiva, hasta sumar los 1.929.937 cotizantes, informó hoy el Ministerio de Trabajo e Inmigración. Esta cifra contrasta con el descenso registrado en el total de afiliaciones al sistema en junio, que fue de 5.501 personas con respecto a mayo y situó el total de cotizantes en 18.097.986. El número de cotizantes extranjeros aumentó en junio el 0,66 por ciento con respecto al mes anterior y disminuyó el 10,12 por ciento con respecto a un año antes.

Los rumanos siguen encontrando trabajo en España a pesar de la crisis

Según el informe del mercado de trabajo estatal de 2009, el año pasado casi 390.000 fueron contratados aquí. Según el Observatorio Ocupacional del Instituto Nacional de Empleo (INEM), durante 2008 se contrató a 16.992 rumanos más que el año anterior, lo que supone un aumento del 4,6 por ciento respecto a 2007. En contraposición, la cifra de ecuatorianos que encontraron trabajo el año pasado descendió un 15,6 por ciento. También descendió, en un 10,4 por ciento, la cifra de contratación de marroquíes, aunque eso no ha hecho que deje de ser el colectivo inmigrante más contratado.

AMBASADA: COMUNICAT DE PRESA -PERMISE AUTO

Ambasada Romaniei la Madrid informeaza ca Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.) din cadrul MAI, pune in aplicare, incepand cu data de 16 iulie 2009, serviciile de curierat rapid pentru livrarea permisului de conducere si a certificatului de inmatriculare la domiciliul titularului documentului, realizate de catre Compania Nationala Posta Romana S.A. Fiecare cetatean sau persoana juridica care se prezinta pentru obtinerea unui permis de conducere, preschimbarea unui permis de conducere sau eliberarea unui certificat de inmatriculare va primi la domiciliu in termen de 15 zile de la data dovezii inlocuitoare, documentul in original.

"Căpşunarii" au ajuns principalii investitori în economia României

Românii care muncesc peste graniţă au devenit principalul produs de export al ţării. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, după primele cinci luni ale acestui an, suma trimisă de ei a depăşit cu mai mult de 400 de milioane de euro investiţiile făcute în aceeaşi perioadă de firmele străine. Astfel, căpşunarii au trimis până la finele lunii mai 2,89 miliarde de euro, mai puţin cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008. Prin comparaţie, investiţiile străine directe au scăzut cu mai mult de 44% şi au ajuns la doar 2,47 miliarde de euro.

El paro se ha triplicado en un año entre rumanos en Balears

El duro impacto que el desempleo está teniendo en Balears entre los españoles se ve multiplicado entre el colectivo inmigrante. En el último año, la cifra de personas en busca de un puesto de trabajo se ha llegado a triplicar entre algunas nacionalidades, como los rumanos, búlgaros, nigerianos o chinos. Sin embargo, son los marroquíes los que se están viendo más afectados, ya que por cada dos en activo residiendo en las islas, uno ha pasado a formar parte de las colas del paro.

La crisis hace cola para comer

CÓRDOBA. La guadaña de la crisis sigue cercenando las cuentas corrientes de las familias cordobesas. Y la situación es, para muchos, tan insostenible que ni siquiera disponen de los recursos básicos para vivir. Las ONG y colectivos sociales de la provincia han visto como las peticiones de ayuda se han duplicado desde que la recesión comenzó a despuntar. Así, en Montilla, la situación de penuria va «in crescendo», según la tesorera de Cáritas, María Espejo. «El otro día tuvimos que hacer más de 300 bolsas de comida, pues entregamos dos a cada familia frente a las 80 que dábamos el año pasado», explicó.

El empleo autónomo extranjero cayó un 23% en el último año en Cantabria

Cantabria registró hasta el pasado mayo una media de 1.459 afiliaciones de autónomos extranjeros, lo que representa un descenso del 23 por ciento con respecto al mismo mes de 2008, según datos facilitados hoy por la Unión de Trabajadores Autónomos de Cantabria (UTAC). El informe de esta entidad regional de la Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) refleja que hasta mayo de 2009 se registraron en Cantabria 440 afiliaciones menos de trabajadores extranjeros al Régimen Especial de Trabajo Autónomo (RETA) de la Seguridad Social que en el mismo mes del año pasado. Esta reducción, que representa una caída del 23 por ciento, sitúa a Cantabria como la cuarto con mayor descenso de afiliación, sólo superada por La Rioja (-29,49%), Castilla La Mancha (-29,47%) y Aragón (-26,71%).

Go, Ridzi

 

Românii din diaspora scapă de birocraţie

 Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat astazi ca românii din strainatate vor putea obtine mult mai repede documentele necesare de la consulate. MAE va introduce de la 1 iulie un sistem de verificare a datelor în timp real, care-i va ajuta pe românii din diaspora sa obtina mai repede confirmarea identitatii si documentele solicitate.

 

19 ani de la lichidarea „originală” a fenomenului Piaţa Universităţii

 Istoria ramâne însa, pâna la capat, ironica si paradoxala: una dintre figurile legendare ale Vaii Jiului din anul de gratie 1977 a fost martorul direct al experimentului teribil care a înecat în sânge Bucurestiul în iunie 1990. Constantin Dobre vorbeste astazi, în premiera, despre “amintirile gretoase” ale primei mineriade, despre cuplul Iliescu-Magureanu, dar mai ales despre cum au fost taiate inocentele “flori” Vestice de catre “secera” Estica.

Freak Show: Cei 33 de europarlamentari aleşi de români

Articol preluat integral (text, format, inclusiv fotografii) din evz.ro:  

Scrutinul pentru Parlamentul European nu a adus surprize majore în privinţa raporturilor de forţe între partidele care vor juca, la toamnă, marea carte a prezidenţialelor.  

Consulatul Romaniei la Zaragoza informeaza

In perioada in care sediul se afla in stadiul de amenajare, pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani care locuiesc in Comunitatea Aragon, functionarii oficiului vor fi, in luna iunie, la dispozitia publicului, in fiecare zi de marti (respectiv 2, 9, 16, 23 si 30 iunie) intre orele 11,00 - 18,00, la sediul din C/Camino de Las Torres nr. 24 (intrarea prin spatele cladirii, fostul sediu al INEM). Accesul se va face, exclusiv, pe baza programarii prealabile obtinute de la Consulatul Romaniei la Zaragoza, la adresa de e-mail: consuladorumaniazaragoza@hotmail.com

Solicitantii de servicii consulare vor facilita datele personale de contact (nr. de telefon sau e-mail) si natura serviciului consular pe care-l doresc.

Consulat itinerant la Alcala de Henares

In cadrul proiectului “Consulatul itinerant”, vineri 5 iunie 2009, o echipa a Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Madrid se va deplasa la Alcala de Henares pentru a prelua, conform practicii instituite, documentele necesare intocmirii certificatelor de nastere. Echipa se va afla la dispozitia publicului vineri 5 iunie, intre orele 09:30 - 13:00, la adresa Junta Municipal Distrito II, Avda. Reyes Catolicos no 9, Alcala de Henares.

[Fuente/Sursa: madrid.mae.ro]

7 iunie 2009, alegeri pentru Parlamentul European

La 7 iunie 2009 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. La secţiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe român pentru aceste alegeri poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (inclusiv turiştii), dacă a împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de 18 ani si are acte de identitate româneşti valabile, în original. Cetăţenii români care s-au înscris pe listele de vot din Spania sau din alt stat membru al UE, indiferent dacă votează sau nu pentru aceste liste, nu vor putea vota listele electorale româneşti pentru alegerile europarlamentare. Lista secţiilor de vot din Spania: - MADRID Avda.

LA CONCEJALÍA DE INMIGRACIÓN CLAUSURA EL CURSO DE “INICIACIÓN AL RUMANO”

La concejala de Inmigración del Ayuntamiento de Motril, Teresa Morales, ha presidido la clausura del curso de “Iniciación al rumano”, el cual dio comienzo el pasado 14 de abril y ha contado con una participación total de 20 personas, en las modalidades infantil y adultos.

Esta actividad se encuadra en el programa “Motril, Ciudad de Integración”, cofinanciado por el Ministerio de Trabajo e Inmigración, la Secretaría de Estado de Inmigración y Emigración y Dirección General de Integración de los Inmigrantes.

La comunidad rumana en España se reduce por primera vez desde 2004 y deja de ser la más grande, en favor de la marroquí

Asociaciones atribuyen este descenso a un "goteo" relacionado con la crisis económica y no a los programas de ayuda al retorno

La comunidad rumana en España se redujo un 6% en el primer trimestre de 2009 hasta los 675.481 habitantes, lo que significa el primer descenso del número de rumanos desde 2004, según los datos del Ministerio de Trabajo e Inmigración. Así, la de Rumanía deja de ser la colonia más numerosa en España, en favor de la marroquí, que vuelve a ocupar el primer puesto con un total de 729.642 nacionales que tienen en vigor una tarjeta de residencia.

Los rumanos ya no son la mayor colonia inmigrante

La comunidad de rumanos en España se redujo un 6% durante el primer trimestre del año, algo que no ocurría desde 2004. El descenso provocó que esta colonia dejase de ser el colectivo extranjero más numeroso del país, al pasar en ese plazo de 718.844 certificados de registro o tarjetas de residencia a 675.481. Los marroquíes vuelven a ser el grupo principal, con 729.672 personas, según el último informe de la Secretaría de Estado de Inmigración y Emigración.

Pages

Subscribe to RSS - admin's blog


Main menu 2

Dr. Radut Consulting